Loving (2016) recensie, Jeff Nichols (2023)

Loving (2016) recensie, Jeff Nichols (1)Regie: Jeff Nichols | 123 minuten | biografie, drama, romantiek | Acteurs: Ruth Negga, Joel Edgerton, Will Dalton, Dean Mumford, Terri Abney, Alano Miller, Chris Greene, Benjamin Booker, Justin Robinson, Dennis Williams, Keith Tyree, Sharon Blackwood, Rebecca Turner, Christopher Mann, Mike Shiflett, Winter-Lee Holland, Karen Vicks, Lance Lemon, Marquis Adonis Hazelwood, Marton Csokas

Richard Loving en Mildred Jeter hielden van elkaar. Hun liefde was zo sterk dat ze hevige stormen wisten te overwinnen. En hevige stormen waren er zeker, in het Virginia van de jaren vijftig, waar de blanke Richard en de donkere Mildred niet samen mochten zijn, omdat een achterhaalde wet in hun thuisstaat hen dat verbood. Het kostte hen bijna tien jaar, maar dankzij de tussenkomst van de American Civil Liberties Union (ACLU) – een organisatie die opkomt voor de rechten en vrijheden van Amerikaanse burgers – belandde de zaak ‘Loving vs. Virginia’ in 1967 voor het Amerikaanse hooggerechtshof, die het echtpaar in het gelijk stelde. Sinds die uitspraak is het aantal interraciale huwelijken in de Verenigde Staten flink toegenomen. De Lovings hebben daarmee een grote verandering in de Amerikaanse wet teweeggebracht, iets wat elk jaar op 12 juni herdacht wordt op ‘Loving Day’. Richard en Mildred bleven echter bescheiden; zeker Richard hield zich het liefst ver van de persmuskieten. Het echtpaar was dan ook zelf niet eens aanwezig op de dag dat het Supreme Court uitsluitsel gaf. De enige boodschap die Richard, via advocaat Bernard Cohen, wilde overbrengen was: “Mr. Cohen, tell the Court I love my wife, and it’s just unfair that I can’t live with her in Virginia.”

(Video) Loving Movie Review

Wellicht is het mede door de mediaschuwheid van de Lovings dat hun verhaal nog niet eerder werd verfilmd. Het was dat filmmaakster Nancy Buirski in The New York Times een In Memoriam las over Mildred, die in 2008 overleed (Richard kwam al in 1975 om het leven bij een auto-ongeluk), dat zij zich liet inspireren tot de documentaire ‘The Loving Story’ (2011). Ook Colin Firth had interesse in het verhaal, en hij benaderde Buirski met zijn idee voor een speelfilm over de Lovings. “Ik werd geraakt door de eenvoud van het verhaal, en de manier waarop deze doodgewone mensen zo’n enorm veel hebben betekend voor anderen”, aldus Firth. De talentvolle schrijver/regisseur Jeff Nichols, bekend van ‘Take Shelter’ (2011) en ‘Mud’ (2012), werd op aanraden van niemand minder dan Martin Scorsese aangetrokken om Buirski’s documentaire te verwerken tot een filmscenario, en om de film te regisseren. Nichols, die erg geraakt was door het verhaal van de Lovings na het zien van ‘The Loving Story’, wilde alleen meewerken als hij de vrijheid krijgt om de film te maken zoals hij dat wil. “Hier was best een heel andere film van te maken, een met een commerciëlere insteek à la ‘The Help’ (2011).” Zijn benadering was echter om zo dicht mogelijk bij de echte Lovings te blijven; mensen van weinig woorden, nuchter en eenvoudig. En dat is ‘Loving’ (2016) dan ook geworden.

Richard Loving

Richard Loving (Joel Edgerton) is een blanke, hoogblonde bouwvakker in Caroline County, die in 1958 verliefd wordt op de achttienjarige Mildred Jeter (Ruth Negga), een donker meisje uit de buurt. Nadat Mildred ontdekt heeft dat ze zwanger is, besluit Richard met haar te trouwen. Maar omdat hun huwelijk in strijd is met de rassenwetten in Virginia, rijden ze naar Washington DC om elkaar het jawoord te geven. Richard heeft bovendien grootse plannen om een huis voor hen te bouwen in het achterland, op een steenworp afstand van hun beider families. Maar dan worden ze ’s nachts van hun bed gelicht door sheriff Brooks (Martin Csokas), die hen arresteert omdat ze de rassenwet schenden. Ze belanden in de gevangenis. Eenmaal voor de rechter krijgen ze de keuze: of ze gaan beide vijf jaar de gevangenis in, of ze verlaten de staat Virginia en keren er de eerstvolgende 25 jaar niet meer terug. Richard en Mildred kiezen eieren voor hun geld en verhuizen naar Washington, waar ze in een huis van Mildreds nicht kunnen wonen. Maanden verstrijken en wanneer de baby zich aankondigt, wil Mildred terug naar huis, om het kind in het bijzijn van hun beider families geboren te laten worden. In het diepste geheim keren ze terug, maar nadat de kleine Sidney geboren is, worden ze toch weer gearresteerd. Eenmaal terug in Washington worden nog twee kleine Lovings geboren, maar met name Mildred kan maar niet aarden in de stad. Ze besluit president John F. Kennedy een brief te schrijven. Niet veel later belt Bernard S. Cohen (Nick Kroll), een advocaat van de ACLU, haar op: hij wil hen dolgraag vertegenwoordigen en de staat Virginia voor de rechter dagen.

(Video) Loving - Official Movie Review

‘Loving’ is opmerkelijk sober, intiem en klein, zeker als je bedenkt wat voor een impact de zaak ‘Loving’ had. Die soberheid komt het beste tot uiting in het personage Richard Loving: type ruwe bolster, blanke pit; no nonsens en wars van uiterlijk vertoon. Hij is echter ook koppig en ontoegankelijk en hij wantrouwt zijn omgeving. Wanneer advocaat Cohen hen benadert en aangeeft dat ze niks hoeven te betalen voor zijn diensten, vertrouwt hij de zaak voor geen meter. Met een cynisch “You get what you pay for”, tracht hij Cohen af te wimpelen. Ergens zit zijn trots hem in de weg. Hoewel hij verre van romantisch overkomt, zijn zijn motieven natuurlijk juist uitermate romantisch: het enige dat hij wil, is bij zijn vrouw zijn. Zijn vrouw van wie hij zielsveel houdt. Mildred is veel toegankelijker dan haar echtgenoot, staat meer open voor de pers en laat zelfs fotograaf Grey Villet (Michael Shannon) van LIFE Magazine in hun huis, omdat ze begrijpt dat een beetje media-aandacht hun zaak alleen maar in het zadel zal helpen. Ruth Negga, een Ierse toneelactrice met Ethiopische roots, weet Mildreds van huis uit zachte karakter treffend te koppelen aan haar strijdvaardigheid en streven naar respect. Haar Oscarnominatie voor beste actrice is dan ook zeker terecht. In het scenario had de diepgaande, intense en onverwoestbare liefde tussen Mildred en Richard nog wat verder uitgediept kunnen worden, zodat het een karakterschets van hun liefde had kunnen worden.

Nichols haalt grote thema’s aan met kleine gebaren. Racisme is op allerlei manieren aanwezig in de levens van Richard en Mildred, maar wordt niet uitvergroot. Waar andere films, die meer uit zijn op het uitlokken van emoties, dat ongetwijfeld dat ongetwijfeld met grootse gebaren zouden hebben uitgespeeld – briesende, schuimbekkende rednecks die allerlei narigheid uitspoken – blijft ‘Loving’ sober en bescheiden. Racisme is geen ‘ding’, het is er gewoon. Vindt ook Richards aardsnuchtere moeder (Sharon Blackwood), die als vroedvrouw zonder al te veel poespas de kleine Sidney ter wereld brengt, met Mildreds familie in haar kielzog, en haar zoon tussen neus en lippen zegt dat ie misschien niet met Mildred had moeten trouwen. Zelfs de ‘bad guy’, sheriff Brooks, is niet zo’n kwaaie als je op het eerste gezicht denkt: hij dient slechts de wet. Historische nieuwsbeelden die de tijd moeten duiden blijven tot een minimum beperkt. Enerzijds is die nuchtere aanpak verfrissend, anderzijds maakt dat gebrek aan emotionele uitschieters de film een tikkeltje saai. Nichols hoeft zijn publiek niet in te peperen hoe belangrijk dit verhaal op sociaal-maatschappelijk niveau is; dat kunnen ze zelf wel bedenken. ‘Loving’ is een prachtig geschoten en knap geacteerde, ingetogen verfilming van een waargebeurd verhaal dat zestig jaar geleden speelde maar nog altijd relevant is.

(Video) Loving Featurette - Jeff Nichols (2016) - Movie

Patricia Smagge

Waardering: 4

(Video) Jeff Nichols, Ruth Negga and Joel Edgerton - 'Loving' Q&A | 2016 Film Independent Forum

Bioscooprelease: 23 februari 2017
DVD- en blu-ray-release: 21 juni 2017

Tags: 4 sterren, biografie, drama, filmrecensent | Patricia Smagge, IFFR 2017, romantiek

(Video) Cannes Report 2016 Day 8: Jeff Nichols on Loving

FAQs

What is the message of the loving movie? ›

Never give up on love

Richard and Mildred Loving never gave up on love. They fought because they loved one another. They were dedicated to staying together as a husband and wife, as a family. Even after Virginia forced them to leave the state they still fought.

Is loving on Netflix a true story? ›

A young couple's interracial marriage in 1958 sparks a case that leads to the Supreme Court. Based on the true story of Richard and Mildred Loving.

Did Richard and Mildred Loving have a child? ›

This forced the 16 states which still had anti-miscegenation laws to erase them from their books. Richard and Mildred Loving returned to Caroline County to raise their 3 children. Unfortunately, tragedy struck the Loving family on June 29, 1975 when a drunk driver hit their vehicle.

Is Mr and Mrs Loving a true story? ›

and Mrs. Loving is a 1996 drama television film directed by Richard Friedenberg that aired on Showtime. It is based on a true story, but with fictionalized parts.

Who committed the murders at the end of Loving? ›

Given that he's deeply in love with Xenia, Leonora is aware that Christian might change his mind. When she visits Xenia's home, she learns that Christian had slept with her instead, confirming her suspicions. Christian fails in his attempt to kill the woman he loves and Leonora murders Xenia instead.

What is the climax of the movie Loving? ›

Like everything else in “Loving,” the movie's climax doesn't soar so much as whisper. A lawyer representing Richard and Mildred Loving in a 1967 Supreme Court case that would validate their marriage and overturn Virginia's miscegenation laws asks Richard if there's anything the justices should know.

Did the Lovings divorce? ›

The Lovings remained married until 1975 when Richard was tragically killed when a drunk driver slammed into his car. Mildred never remarried and died in 2008 at the age of 69. The legacy of the Lovings continues today.

Did the Lovings move back to Virginia? ›

The Supreme Court ruled that the anti-miscegenation statute violated both the due process and equal protection clauses of the Fourteenth Amendment. The Lovings returned to Virginia after the Supreme Court decision.

Why do the Lovings come back to Virginia? ›

Eventually, the judge offered them a deal: If they left Virginia for 25 years, they wouldn't go to jail. They moved to DC, had children, and began raising them there. But eventually, the Lovings decided to return to Virginia to be near their families.

Who was the first interracial couple? ›

The first "interracial" marriage in what is today the United States was that of the woman today commonly known as Pocahontas, who married tobacco planter John Rolfe in 1614. The first ever law prohibiting interracial marriage was passed by the Maryland General Assembly in 1691.

Was interracial marriage legal in England? ›

In contrast to the United States, there were no laws in Britain that prohibited interracial marriage. The British also appeared more open to public discussion of relationships that crossed the colour line including the production of several films that focused attention on this controversial subject.

Did the Lovings win their case? ›

In June 1967, the Supreme Court issued a unanimous decision in the Lovings' favor and overturned their convictions. Its decision struck down Virginia's anti-miscegenation law and ended all race-based legal restrictions on marriage in the United States.

When did interracial marriage became legal in US? ›

Regulated by state law, miscegenation was illegal in many states for decades. However, interracial marriage in the United States has been fully legal in all U.S. states since the 1967 Supreme Court decision, Loving v. Virginia, that decreed all state anti- miscegenation laws unconstitutional.

Where were the Lovings from in VA? ›

The central figures in Loving v. Virginia were Richard Loving and Mildred Jeter, a couple from the town of Central Point in Caroline County, Virginia.

Who is the real couple in the movie Loving? ›

Director Jeff Nichols never had an easier time titling a movie. The filmmaker's 2016 romantic drama Loving, follows the real-life couple (Joel Edgerton and Ruth Negga) whose union led the Supreme Court to strike down laws prohibiting interracial marriage.

What happened at the end of the movie loving? ›

Mildred is finally released from jail and attends court with Richard and their lawyer. They both plead guilty. The judge says exactly as predicted — they can avoid jail time only if they leave town.

Who committed the Villisca Ax Murders? ›

Detroit, March 28, 1931 -- George Meyers, 48, prisoner in county jail here awaiting sentence for burglary, has confessed to the axe murder of six persons - a man, his wife and their four children - in Villisca, Iowa, 18 years ago, it was learned here tonight.

What happens at the end of Love You to Death? ›

The Love You to Death synopsis gives away the big twist: Camille is later found murdered. Esme, who has disappeared, is initially assumed to have been kidnapped by the killer, but then a shocking secret emerges: Esme wasn't kidnapped, she ran away with her boyfriend (Brennan Keel Cook) after conspiring to kill Camille.

What is the premise of love story? ›

A boy and a girl from different backgrounds fall in love regardless of their upbringing - and then tragedy strikes. The love story of young adults Oliver Barrett IV and Jenny Cavilleri is told.

What countries love adults? ›

LOVING ADULTS is a new Netflix thriller from Denmark (org. title Kærlighed for voksne). It does play out like many other psychological thrillers, which means you won't be surprised much.

Do death Do Us Part? ›

'Til Death Do Us Part is a 2017 American psychological thriller film written and directed by Chris Stokes and Marques Houston. The film stars Annie Ilonzeh, Stephen Bishop and Taye Diggs, who is also one of the film's producers. It follows a pregnant woman faking her death in order to escape from her abusive husband.

Is Virginia still married from mafs? ›

Since their divorce, Virginia has been living her best life. Virginia Coombs endured a harrowing journey on Married At First Sight, but she made it out to the other side and is making the most of her new lease on life.

Are Virginia and Ryan still together? ›

"After taking some time away from cameras, we have reached that point in our marriage where we know it's better to go our separate ways," they said in a joint statement to PEOPLE in July. "It's not an easy decision to make it, nor we do we take these next steps lightly," their statement continued.

What were the Lovings convicted of? ›

The two statutes under which appellants were convicted and sentenced are part of a comprehensive statutory scheme aimed at prohibiting and punishing interracial marriages. The Lovings were convicted of violating § 258 of the Virginia Code: "Leaving State to evade law.

What was the outcome of the Lovings case? ›

The Lovings were found guilty and sentenced to a year in jail (the trial judge agreed to suspend the sentence if the Lovings would leave Virginia and not return for 25 years).

What does Richard Lovings mother do for a living? ›

Richard Loving was 10 years old, and white, and living in rural Caroline County, Virginia in World War II. Both he and his dad were paid workers at one of the larger farms in the county. Richard's mother was a midwife. She probably delivered more babies than anyone in Caroline County.

Why did the Lovings plead guilty? ›

At a hearing in a Virginia state court in January 1959, the Lovings pleaded guilty to having violated Section 20-58 of the Virginia state code, which prohibited a “white” person and a “colored” person from leaving the state to be married and returning to live as man and wife.

Is interracial marriage legal in Virginia? ›

June 12th, 2022 marks the 55th anniversary of the landmark case Loving v. Virginia which made interracial marriage legal across the United States. We also know this day as Loving Day. This year, Loving Day has a bit of a weightier feel to it.

What was the last state to remove anti-miscegenation laws? ›

The amendment was approved with 59.5% voting yes, a 19 percentage point margin, though 25 of Alabama's 67 counties voted against it. Alabama was the last state to officially repeal its anti-miscegenation laws.

When did France legalize interracial marriage? ›

On 2 May 1746, the Parlement de Paris validated an interracial marriage.

Which race has the highest divorce rate? ›

Black women: 30.8 divorces per 1,000 people. Hispanic women: 18.5 divorces per 1,000 people. White women: 15.1 divorces per 1,000 people.

Who is the most famous interracial couple? ›

Without a doubt, Mildred and Richard Loving are one of the most famous interracial couples in American history. Their case Loving v. Virginia resulted in a ruling by the Supreme Court that declared all laws against interracial marriage as unconstitutional, according to The New York Times.

Which race has the highest marriage rate? ›

Only about half of U.S. adults (51%) are currently married. The share is highest among Asians (61%) and lowest among African Americans (31%), with whites (55%) and Hispanics (48%) in between.

Where are the most interracial couples? ›

Honolulu has by far the highest share of intermarried newlyweds of any metro area analyzed – 42% of newlyweds living in and around that city were married to someone of a different race or ethnicity. The same is true of about three-in-ten newlyweds living near Las Vegas or Santa Barbara, California.

What percent of interracial marriages end in divorce? ›

What percent of interracial couples end up in divorce? Approximately 41% of mixed race couples end up in divorce within the first 10 years of marriage. What percent of same-race couples end up in divorce? Approximately 31% of same-race couples end up in divorce after 10 years.

When did interracial marriage end? ›

These victories were ensured by the Civil Rights Act of 1964. But the bans on interracial marriage were the last to go, in 1967. Most Americans in the 1950s were opposed to interracial marriage and did not see laws banning interracial marriage as an affront to the principles of American democracy.

How long did the Lovings stay in jail? ›

It took nine years, but the Lovings were finally—legally—home.

Did the Lovings stay together? ›

Returning to Caroline County, the Lovings lived together for five weeks before they were arrested for violating Virginia's Racial Integrity Act. Both Mildred and Richard spent time in prison before they agreed to leave Virginia and not return, together or separately, for 25 years.

Who was the lawyer in the Lovings case? ›

Virginia Case, Dies At 86 Cohen was just a few years out of law school when the ACLU asked if he would take on the case of Richard and Mildred Loving — an interracial couple whose marriage was illegal in their home state.

What were the first states to legalize interracial marriage? ›

Nineteen years before the landmark case, California legalized interracial marriage. On June 12th, 1967, Love stood tall. Loving v. Virginia is the Supreme Court case that struck down anti-miscegenation laws in Virginia, effectively legalizing interracial marriage throughout the nation.

Does the 14th Amendment protect interracial marriage? ›

Marriage is a fundamental right guaranteed by the United States Constitution. Included in that right is the right to interracial marriage, protected by the 14th Amendment under the Equal Protection Clause.

What are the advantages of interracial marriage? ›

A benefit of interracial marriages is that it increases the opportunity for positive interracial encounters. Research has found a reduction in prejudice and discrimination towards members of an out-group (someone from whom one has a different racial identity) when one has positive interracial encounters.

What happened to the Lovings family? ›

This forced the 16 states which still had anti-miscegenation laws to erase them from their books. Richard and Mildred Loving returned to Caroline County to raise their 3 children. Unfortunately, tragedy struck the Loving family on June 29, 1975 when a drunk driver hit their vehicle.

Who was the father of Mildred Lovings first child? ›

Mildred was pregnant with Donald, the couple's first child who was born on October 8, 1958, four months after they married.

Was there a dissenting opinion in Loving v Virginia? ›

While Loving was a unanimous decision, the Court in Windsor was closely divided. Almost half a century after Chief Justice Warren issued his unanimous Loving opinion, the Loving dissent has been written. Justice Alito authored it in Windsor. Justice Alito fashioned his dis- sent as upholding DOMA.

Did the Lovings have children? ›

The Lovings had two children together: Donald Lendberg Loving (October 8, 1958 – August 2000) and Peggy Loving (born c. 1960). Mildred's oldest, Sidney Clay Jeter (January 27, 1957 – May 2010), was born in Caroline County prior to her relationship with Richard. He lived with the Lovings.

What happened at the end of the loving movie? ›

Mildred is finally released from jail and attends court with Richard and their lawyer. They both plead guilty. The judge says exactly as predicted — they can avoid jail time only if they leave town.

What is the message in love and monsters? ›

This movie shows an apocalyptic world where humanity still exists and it delivers a surprisingly timely message about unity and hope. It's as if writers Brian Duffield and Matthew Robinson watched the Paddington movies and tried to inject that kind-hearted, sweet-natured energy into this movie… and they succeeded.

What news does Mildred give Richard at the beginning of the film? ›

Mildred wants Richard's mom to deliver her children. They aren't chatty people. When, in the film's first scene, Mildred tells Richard she's pregnant, his face is at first stoic, and we fear a harsh response. But then comes a smile, huge and warm, and the answer, “Good.”

What happened to Mildred Loving? ›

Following their triumphant win, the Lovings returned to Virginia to raise their three children. The Lovings remained married until 1975 when Richard was tragically killed when a drunk driver slammed into his car. Mildred never remarried and died in 2008 at the age of 69.

What does the ending of Loving Adults mean? ›

Officials are unable to locate the body but Christian and Leonara tell the police that they've both been having affairs that each is aware of. To cover both of their tracks and save their skin, they work to ensure that the remains of the body will never be found. In the end, both are guilty of fraud and murder.

Is Loving Adults worth watching? ›

September 3, 2022 | Rating: 3/5 | Full Review… Loving Adults is far from offensively bad — flagrantly middling would be more accurate. Engaged leading performances and a sharp visual style aren't enough to elevate this movie above its otherwise unremarkable approach.

Why does the creature want love? ›

Since the moment of his creation, the monster faces isolation, rejection, and condemnation from both his creator and from society. Because of this, and despite the incongruities that define his very nature, the monster yearns for a feeling and sentiment that is fundamentally human: love.

Who is the villain in Love and Monsters? ›

Brooks Wilkinson, better known as Cap, is the main antagonist of the 2020 action adventure film Love and Monsters.

What caused the apocalypse in Love and Monsters? ›

Plot. The destruction of an asteroid headed for Earth releases chemical fallout, causing cold-blooded animals to mutate into large monsters and kill off most of humanity.

What was Jenny's illness in Love Story? ›

Just as they start a new life together, Jenny learns she has a fatal blood disease and dies. (Only in the book is the disease identified as leukemia.) "It was cliché, but it worked," says Ali MacGraw.

What is the most iconic love story? ›

From forth the fatal loins of these two foes, a pair of star-crossed lovers take their life--there is no more iconic love story than Romeo and Juliet.

What is the conflict of a love story? ›

Romantic conflict is most often associated with romantic fiction. It is the force – external or internal – that keeps two characters from being in a relationship. Conflict in fiction has a broad meaning; it is not limited to notions of arguments or physical clashes.

Why did Mildred pull the alarm? ›

Explanation: For one, Mildred has just pulled the fire alarm on her husband, which basically means she has turned him in. And second, she doesn't care about Montag in the least bit, all she cares about is her 'family,' the 'relatives' on the viewing screens.

Why did Mildred have seashells in her ears? ›

The Seashells in Fahrenheit 451 In Ray Bradbury's novel, the Seashells are small earpieces that Mildred wears every night. The earpieces are devices that are used to transmit sound, music, radio waves, etc. to the listener. In the story, Mildred “had not gone a night without swimming that sea.” (Bradbury 13).

Why did Mildred turn her husband? ›

Character Traits of Mildred

Fearful: She is scared of breaking the rules for fear of punishment, and she turns her husband into the firemen.

Videos

1. “Loving” movie director Jeff Nichols reveals how a black-white marriage survived Jim Crow racism
(theGrio)
2. Loving (2016) | Based on a True Story
(The Cynical Historian)
3. Loving Movie Review
(MovieReviewMike18)
4. LOVING - 'Jeff Nichols' Featurette - Now Playing
(Focus Features)
5. Loving - Movie REVIEW
(Ren Geekness)
6. Loving Featurette - This is Loving (2016) - Joel Edgerton Movie
(Rotten Tomatoes Coming Soon)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Manual Maggio

Last Updated: 02/20/2023

Views: 6341

Rating: 4.9 / 5 (49 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Manual Maggio

Birthday: 1998-01-20

Address: 359 Kelvin Stream, Lake Eldonview, MT 33517-1242

Phone: +577037762465

Job: Product Hospitality Supervisor

Hobby: Gardening, Web surfing, Video gaming, Amateur radio, Flag Football, Reading, Table tennis

Introduction: My name is Manual Maggio, I am a thankful, tender, adventurous, delightful, fantastic, proud, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.